Zo, dat is lang geleden! Ik weet niet eens hoelang de (vorige) schrijfflow duurde en wanneer het stopte. Lag het twee jaar stil? Hoe dan ook: het is nu aan de orde om dit te onderzoeken. Ga ik door met mijn tweede boek De Alfabetdater of stop ik?
Workation Puglia: spannend om te doen!
Het workation in Puglia-aanbod kwam dit voorjaar voorbij en ik dacht meteen: ja. Dat ga ik doen. Dan heb ik mooi tijd voor de prachtige combi: werken, zon, fun en de grote vraag beantwoorden. Alhoewel het een echte JA was tegen deze maand in Italië, is het voor mij helemaal niet vanzelfsprekend om langdurig in een groep te functioneren. Als extraverte HSP-er heb ik behoefte aan verbinding, maar teveel ligt ook op de loer. En van teveel lawaai (ga maar eens met een groep van 12 mensen in een Italiaans kelderrestaurant zitten) word ik gek. Daarom vond ik het best spannend. De eerste week had ik nodig om te landen, om de balans te vinden tussen mijn ding doen én meedoen aan de groepsactiviteiten. En zelfs dealen met FOMO (fear of missing out). En soms ga ik gewoon eerder weg omdat ik het niet trek. Dat kan en wordt geaccepteerd gelukkig. Ook andere ondernemers kiezen daar soms voor: dit doe ik mee en dat laat ik. Het verbindende is vaak het grote plein, de Piazza Plebiscito waar we in verschillende samenstellingen komen voor koffie. Of mijn persoonlijke voorkeur: een Espressino. Een kleine Cappuccino.
Wat houdt deze #workation in?
Van 1 t/m 31 mei 2024 ben ik in Ceglie Messapica in de regio Puglia voor een workation met een groep ondernemers onder de bezielende leiding van Esther Jacobs, de No Excuses Lady en haar assistente uit Servië Jelena. Wat doe ik deze maand? Naast het interviewen van een aantal medewerkers van Univé Stad en Land, ondersteun ik vanuit mijn hart ook Ilse Oversier (12 mei concert in Zwolle), de Gevonomie (8 mei jl. lancering app), redigeer de scriptie van mijn zoon (hbo CE) en de School voor Praktische Filosofie. Mijn (loondienst 2 dagen per week) werk bij Edicola Uitgeverij ligt een maand stil, online werken wordt daar niet toegejuicht. Wel tof dat ik een maand onbetaald verlof mocht nemen.
Heel veel ondernemers die hier zijn, kiezen ervoor om online te werken, in combinatie met fun, inspiratie en leren. Bij Esther betekent dat grotendeels lekker eten (zij weet de beste tentjes), echt lokaal leven in een Italiaans dorpje én natuurlijk deelt zij haar kennis met liefde. Weetje: Esther gaat volgend jaar met pensioen. Dus als je haar al jaren volgt en denkt: oh, ja ik wilde altijd nog iets met Esther, dan is dit het moment. Door de weken heen worden ontbijtjes, lunches en diners georganiseerd met de heerlijkste gerechten, vaak in de vorm van een proefmenu en dat delen we. Ook zijn er live en online workshops. Laatst was er bijvoorbeeld een workshop Visual Storytelling door Daan van Bergen om te leren met je telefoon korte video’s te maken, editen, snijshots, muziek, titel toevoegen, etc. Ik ben supertrots als non-tech type dat het mij gelukt is een video te maken. Zie Instagram of hier als t lukt om te downloaden. En je kunt meedoen aan een paar excursies. Zo gaan we morgen naar Polignano a Mare. Mijn favoriete plek: zon én zee. Spontane housewarmings met food (we zitten allemaal verspreid over het dorpje, zelfs één buiten het dorp, waar Esther zelf overigens ook woont in haar Tiny Trullo) komen voor.
Bekijk deze video die ik maakte over het begin van de workation in Puglia.
Deze ondernemers zijn er ook 🙂
Over zichtbaarheid gaat dit. Ja, zij zijn er ook, bezig met hun werk, ondernemerschap en/of vacation: Willemijn Buijn, Karin Godvliet, Anne-Lies Smal, Brigitte van der Pluijm, Daan van Bergen, Jelena (duhovni_dezert), Monique Derks, Catja Cappon, Ilona van Vlodrop, Nanda Lieftink, Diana Stassen, Esther Jacobs.
Afleidingen van de vraag
Mijn zoon Paco Hamelijnck en zijn vriendin Sanne kwamen aan het begin van de workation langs. Ik vloog en zij reden dat hele eind met de Rooie (mijn Tesla). Het was gezellig én natuurlijk leidde het af van de vraag die hier voorligt. Ook het werken aan de interviews (zie boven) gaf mij een mooi excuus om dit uit te stellen. Maar zoonlief is op weg naar Groningen, de interviews zijn uitgewerkt, het is tijd om het aan te gaan. En ja, weer een lunch, het is een oefening hoor om te zeggen: zitten, werken, ga het maar doen. Overigens ben ik niet de enige ondernemer die zich dreigt te verliezen in eten en uitjes. In principe zijn maandag, dinsdag en woensdag de ingeplande ‘werkdagen’.
Esther staat bekend als de ‘No Excuses -lady’, dus zij stimuleert ons om ‘iets te doen’, al is het maar één social media post per dag. Ik heb zelf geen moeite met Instagram- of LinkedIn-posts maken en posten, deze zijn wel algemeen, niet gericht op een doelgroep of business.
Waar is mijn schrijfmotivatie?
Tot nu toe (11 mei) is het één keer kort aan de orde geweest in de groep waarom ik niet meer schrijf aan mijn tweede boek De Alfabetdater. Er is gerefereerd aan de optie om een deel van het boek te delen en hierop feedback te vragen.
De vraag is: wat helpt mij om uit de impasse te komen?
Het ontbreekt mij niet aan fantasie, dat weet ik zeker. Daar gaat het niet over. Die kunnen we afstrepen. Ook ‘tijd’ is geen probleem. Het schrijven van mijn eerste – zakelijke – boek Eenvoudig duurzaam bouwen was leuk én overzichtelijk omdat er duidelijke stappen (hoofdstukken) zijn, dat is bij een roman niet. In 2021 wist ik het zeker dat dit een boek kon worden, ik maakte een social media account aan én zelfs een hele (deze) website. Toen was ik gegrepen door het idee. Waar is dat gevoel gebleven? Ter info: ik heb 27.000 woorden geschreven.
Dit zijn (denk ik) de vier essentiële vragen:
- Heeft het zin dit boek? (motivatie)
- Als ik er energie aan geef, dan ontstaat wat geschreven mag worden
- Heb ik er nog zin in dit boek? (interne motivatie)
- Twee keer ben ik gestopt met schrijven zonder een duidelijke reden, is het discipline of motivatie?
- Waarom mag het geschreven worden? (betekenis)
- Het gaat over daten en liefde, kan er ooit een boek teveel zijn over liefde, wil ik nu over liefde schrijven?
- Is er een ander boek dat geschreven mag worden in plaats van De Alfabetdater?
- Er plopt geen thema op, een zakelijk boek schrijven is wel een stuk makkelijker (zie ik op tegen het proces van de roman schrijven?).
>> Wat ga ik nu doen? Ik vraag hulp aan mijn groep.
Achterflap
Jolien (51) wil niet middelmatig zijn en verlangt naar een geliefde die haar bewondert. Maar ze is het daten behoorlijk zat. Ze probeert het anders aan te pakken na een cryptische boodschap. Met hulp van haar Ierse vriendin Namara volgt ze de absurdistische alfabetmethode. Waar dat toe leidt?
De half Zweedse Pim (53) is als privédetective een kei in zaken uitpluizen. Een nieuwe lover vinden blijkt echter lastig. Een onverwachte erfenis van zijn opa, waarin het getal 26 centraal staat, daagt hem uit om samen met zijn zoon Dominic onderzoek te doen naar een verborgen liefde. Hoe dat afloopt?
Ook zo gefrustreerd door jouw datingellende? Dit boek staat vol datingtips, dus blijf erbij. Na het lezen van dit boek met de hilarische, bijzondere en grappige ervaringen van Jolien en Pim, weet je één ding: op een anders-dan-andere manier de liefde zoeken, levert een verrassende partner op. Als je blijft doen wat je altijd deed …