Van zakelijk tekstschrijver tot romanschrijver: Mijn lessen en tips voor beginnende auteurs
In 2020 schreef ik het boek Eenvoudig duurzaam bouwen. Dit praktische boek richtte zich op ‘leken in duurzaam bouwen’ en als ervaren zakelijk tekstschrijver voelde het schrijven daarvan als een logische stap. Maar in 2021 waagde ik me aan een heel ander genre: een feelgoodroman. Onder het motto van Pippi Langkous – “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” – begon ik vol goede moed aan De Alfabetdater. Helaas bleek deze stap uitdagender dan verwacht.
Schrijven met een schrijfcoach
In een eerdere blog vertelde ik al hoe mijn angst om feedback te vragen me lange tijd tegenhield. Toen ik uiteindelijk een schrijfcoach inschakelde, wist ik dat ik de confrontatie moest aangaan. En die confrontatie bevestigde mijn grootste vrees: mijn eerste twee hoofdstukken zaten vol met beginnersfouten. Hoewel pijnlijk, was het een leerzame ervaring die me verder heeft geholpen.
Het belang van voorbereiding
Al sinds 2004 staat het boek Proza in mijn boekenkast. Dat weet ik omdat de aankoopdatum op het schutblad staat. Dit boek kocht ik ooit met de droom om een roman te schrijven. Hád ik dit boek gelezen voordat ik begon aan De Alfabetdater, dan had dat veel frustratie en teleurstelling gescheeld. In 2021 startte ik simpelweg met schrijven, zonder duidelijke plot of kennis van de kunst van het romanschrijven.
Mijn verhaal begon met een simpele gedachte: Jolien, mijn hoofdpersoon, gaat ooit Pim vinden en ze leven nog lang en gelukkig. Situaties verzon ik er gaandeweg bij, zonder een helder plan. Dit proces van “pantsing” – schrijven zonder vooraf een plot uit te werken – heeft zijn charme, maar leidt ook tot inconsequenties. Inmiddels weet ik dat een goede voorbereiding veel aanpassingen achteraf had kunnen voorkomen.
Feedback en groei
Toen ik eindelijk feedback ontving, bleek deze harder dan verwacht. Ik had me voorbereid op kritiek, maar het zwart-op-wit zien van mijn fouten voelde als een enorme berg om te beklimmen. Denk aan:
- Wisselende perspectieven: geen keuze gemaakt tussen hij/zij, een alwetende verteller of een andere vertelvorm;
- Structuur: onvoldoende inspringen bij nieuwe alinea’s en het ontbreken van harde returns;
- Dialoognotatie: verkeerde leestekens en inconsistent gebruik van aanhalingstekens;
- Sfeer en personages: oppervlakkige karakterbeschrijvingen en beperkte sfeeropbouw.
Hoewel dit confronterend was, hielp mijn schrijfcoach me om stap voor stap deze fouten aan te pakken. Nu de schrik is gezakt, kijk ik met vertrouwen naar het redactiewerk. De weg is uitdagend, maar ik weet dat het eindresultaat het waard zal zijn.
Tips voor beginnende auteurs
Als beginnende auteur heb ik geleerd dat een goede voorbereiding essentieel is. Daarom mijn belangrijkste tips:
- Lees over de basis van romanschrijven: Of het nu een cursus is of een boek zoals Proza, kennis van structuur, perspectief en stijl voorkomt veel fouten.
- Vraag vroegtijdig feedback: Wacht niet te lang met het inschakelen van een schrijfcoach of proeflezers. Hun inzichten zijn onmisbaar.
- Durf fouten te maken: Beginnersfouten horen erbij. Zie ze als kansen om te leren en te groeien.
Wat motiveert jou om te schrijven?
Ik ben dankbaar voor de regenachtige decemberdagen die me uitnodigen om achter mijn laptop te kruipen en verder te schrijven. Wat motiveert jou om te schrijven? Laat het me weten – ik ben benieuwd naar jouw schrijfproces!